Now showing items 1094-1113 of 1132

      Subject
      zabytki transportu [1]
      zabytkowe budowle [1]
      zagęszczenie populacji [2]
      Zainteresowanie kapustą głowiastą białą (Brassica oleracea var. capitata f. alba) jest związane z obecnością w tkankach wszystkich warzyw z rodziny Brassicaceae licznych substancji fitochemicznych, wśród których można wymienić np. witaminy (A, C, E, K), glukozynolany, flawonoidy czy karotenoidy. Dzięki obecności wspomnianych substancji spożywanie warzyw z tej rodziny sprzyja obniżeniu ryzyka wystąpienia chorób naczyniowych, układu pokarmowego oraz nowotworów. Warunki stosowane w trakcie przechowywania kapusty mają charakter stresowy (ciemność, niska temperatura, wysoka wilgotność). Mogą one decydować o jakości plonu, wpływając modyfikująco na zawartość substancji prozdrowotnych. Ozon, znany ze swych właściwości dezynfekujących, znajduje zastosowanie również jako induktor korzystnych zmian w systemie antyoksydacyjnym roślin zwiększając ich tolerancję na działanie innych stresów abiotycznych i biotycznych. Celem niniejszej pracy było określenie wpływu ozonowania stosowanego w trakcie procesu przechowalniczego na zawartość kluczowych składników prozdrowotnych (witaminy C, witaminy E, sinigryny) oraz aktywność antyoksydantów enzymatycznych w liściach kapusty głowiastej białej. [1]
      zając [1]
      zajęcia pozalekcyjne [1]
      zajęcia terenowe z ekologii [1]
      zamki [1]
      zanieczyszczenia atmosferyczne [1]
      zanieczyszczenie powietrza [1]
      zarządzanie [1]
      zasoby rekreacyjne [1]
      zearalenon [1]
      zearalenone [1]
      ziemia [1]
      ziemia sądecka [1]
      zinc [1]
      zmienne warunki zaopatrzenia w wodę [1]
      Zn [1]
      zrównoważony rozwój [2]