Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorHess, Grzegorzpl_PL
dc.date.accessioned2019-12-19T13:48:18Z
dc.date.available2019-12-19T13:48:18Z
dc.date.issued1991
dc.identifier.citationRocznik Naukowo-Dydaktyczny. 1991, Z. 140, Prace Fizjologiczne 2, s. 125-142pl_PL
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11716/6628
dc.description.abstractMetoda rejestracji aktywności bioelektrycznej ze skrawków mózgu ssaków inkubowanych in vitro, rozwinięta szczególnie w ostatnich latach, pozwoliła na znaczne poszerzenie wiedzy na temat własności pojedynczych komórek nerwowych. Przedstawiono szczegółowo metodę preparowania skrawków hipokampa świnki morskiej i sposób ich inkubacji. Możliwości, jakie daje stabilna rejestracja, ilustrują wyniki badań nad długotrwałymi zmianami przekaźnictwa synaptycznego oraz jego farmakologicznymi modyfikacjami.pl_PL
dc.description.abstractThe isolated brain slices have been accepted as an useful preparations to investigate the function of mammalian brain at the cellular level. The advantages of the technique include control over the environment of the neurons, absence of pulsation of the tissue which accompanies in vivo experiments and visual control over the placement of electrodes. The technique offers a possibility of long-term stable intracellular recordings of bioelectrical activity. Particular interest has been focused on slices prepared from hippocampus. In the paper, the method of slicing and incubation of the hippocampus from guinea-pig is described. In addition, some results obtained with extra- and intracellular recording, including the influence of phorbol esters on synaptic transmission and quantal analysis of long-term potentiation of the transmission are presented.en_EN
dc.language.isoplpl_PL
dc.titlePreparat skrawka hipokampa świnki morskiej in vitro w badaniach neurofizjologicznychpl_PL
dc.title.alternativeThe hippocampal slice in vitro in neurophysiological researchen_EN
dc.typeArticlepl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord