dc.contributor.author | Mó, Edgar | pl_PL |
dc.contributor.author | Cetzal-Ix, William | pl_PL |
dc.contributor.author | Noguera-Savelli, Eliana | pl_PL |
dc.contributor.author | Basu, Saikat Kumar | pl_PL |
dc.contributor.author | Zandi, Peiman | pl_PL |
dc.contributor.author | Możdżeń, Katarzyna | pl_PL |
dc.date.accessioned | 2021-02-07T13:41:56Z | |
dc.date.available | 2021-02-07T13:41:56Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.citation | Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. 208, Studia Naturae 1 (2016), s. 165-178 | pl_PL |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11716/10380 | |
dc.description | Dokument cyfrowy wytworzony, opracowany, opublikowany oraz finansowany w ramach programu "Społeczna
Odpowiedzialność Nauki" - modułu "Wsparcie dla bibliotek naukowych" przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
w projekcie nr rej. SONB/SP/465103/2020 pt. "Organizacja kolekcji czasopism naukowych w
Repozytorium UP wraz z wykonaniem rekordów analitycznych". | pl_PL |
dc.description.abstract | Rodzaj Cyperus L. (Cyperaceae) obejmuje od 750 do 950 gatunków. Występuje w ścisłym powiązaniu z ekologicznymi
ugrupowaniami różnych gatunków traw. Gatunki z rodzaju Cyperus posiadają rozmieszczenie kosmopolityczne. Niektóre z
nich są uważane za szkodliwe chwasty uprawowe, jednak duża ich liczba znalazła zastosowanie w rolnictwie,
ogrodnictwie oraz w przemyśle farmaceutycznym. Cyperus canus J. Presl & C. Presl (Cyperaceae) jest rośliną
naturalną dla tropikalnej Ameryki, rosnącą od południowego Meksyku oraz Gwatemali do Kolumbii. Gatunek ten
występuje wzdłuż brzegów jezior, strumieni i bagien, a czasami na skałach, na wysokości 200–1500 m n.p.m. W
naturalnym środowisku jest rośliną dość rzadko spotykaną, ponieważ traktowany jest jako tępiony chwast. W Ameryce
Środkowej C. canus jest rośliną powszechnie stosowaną do produkcji dywanów, nosidełek dla dzieci, portfeli, teczek,
kapeluszy i lin. W Gwatemali, pędy tego gatunku są używane do wyplatania koszy i torebek, do produktów codziennego
użytku (śpiworów, sandałów, wachlarzy) oraz przygotowywania tradycyjnych potraw. W artykule tym opisano
zastosowanie i procesy produkcji niektórych ważnych wyrobów wykonywanych z dzikorosnącego C. canus. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Dokument cyfrowy wytworzony, opracowany, opublikowany oraz finansowany w ramach programu "Społeczna
Odpowiedzialność Nauki" - modułu "Wsparcie dla bibliotek naukowych" przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
w projekcie nr rej. SONB/SP/465103/2020 pt. "Organizacja kolekcji czasopism naukowych w
Repozytorium UP wraz z wykonaniem rekordów analitycznych". | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.subject | Central America | en_EN |
dc.subject | Cyperus canus | en_EN |
dc.subject | stem | en_EN |
dc.subject | practical use | en_EN |
dc.title | Cyperus canus J. Presl & C. Presl – a traditional source of fiber, its uses, products and cultural significances among ethnic communities of Central America | en_EN |
dc.title.alternative | Cyperus canus J. Presl & C. Presl – tradycyjne źródło błonnika, zastosowanie, produkty i znaczenie kulturowe wśród społeczności etnicznych | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |