Analiza zmian biochemiczno - strukturalnych rejestrowanych pomiędzy wrażliwymi i tolerancyjnymi odmianami zbóż pod wpływem toksyczności jonów Mn
Oglądaj/ Otwórz
Autor:
Skórka, Magdalena
Promotor:
Sieprawska, Apolonia
Język: pl
Data: 2024-01-24
Metadata
Pokaż pełny rekordOpis:
Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej. Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych. Instytut Biologii i Nauk o Ziemi. Katedra Biochemii i Biofizyki. Praca napisana pod kierunkiem dr hab. Apolonii Sieprawskiej prof. UP.Streszczenie
Mangan jako mikroelement niezbędny dla roślin bierze udział w procesach metabolicznych, głównie w fazie jasnej
fotosyntezy oraz służy jako kofaktor w wielu enzymach. W środowisku naturalnym występują liczne związki manganu, a
jego zawartość jest zróżnicowana w zależności od regionu i rodzaju gleby. W wyniku antropopresji m.in. przez
działania przemysłowe oraz stosowanie nawozów zawierających Mn stężenie tego pierwiastka w środowisku stale rośnie
co może prowadzić do jego nadmiernego pobierania i akumulacji w roślinach, wywołując zmiany zarówno morfologiczne
jak i anatomiczne. Objawy wynikające z nadmiernej akumulacji Mn różnią się w zależności od gatunku i odmiany
rośliny, a różnice w tolerancji/wrażliwości roślin są następstwem uruchomienia odmiennych reakcji mających na celu
przystosowanie się do toksycznej koncentracji Mn.
Dynamicznie zmieniające się warunki środowiskowe, w tym zwiększone stężenia metali ciężkich w glebie, ukierunkowały
działania naukowe na poszukiwanie naturalnych związków ochronnych roślin zwiększających zarówno jakość jak i ilość
uzyskanych plonów. Dlatego wykorzystując potencjał roślin do akumulacji selenu (Se), zastosowałam ten niezbędny w
zbilansowanej w diecie człowieka mikroelement jako potencjalny związek protekcyjny mający zdolność do stymulacji
mechanizmów ochronnych komórek. Zwiększenie stężenia wybranych związków Se w produktach pochodzenia roślinnego
pozwoli nie tylko stymulować rozwój roślin oraz ich adaptację do stresu oksydacyjnego, ale jednocześnie może
przyczynić się do uzupełnienia niedoboru tego pierwiastka w organizmie człowieka.
W tym celu do badań wykorzystałam ziarna zbóż ważnych agronomicznie: pszenicy, jęczmienia i owsa (odmiany jare,
wytypowane jako tolerancyjne i wrażliwe). Nasiona kiełkowano z wykorzystaniem roztworów zawierających 5 i 10 mM
MnCl2, aby zbadać zdolność do akumulacji Mn przez wybrane gatunki i odmiany. Wyższy procent pobierania Mn był
odnotowany w owsie, w porównaniu do pszenicy i jęczmienia, a odmiany wrażliwe gromadziły większe ilości tego
pierwiastka w stosunku do tolerancyjnych. Podwyższona akumulacja Mn indukowała stres oksydacyjny w siewkach zbóż
przejawiający się wzrostem aktywności enzymów antyoksydacyjnych (SOD, POX i CAT), podwyższonym poziomem SA, GSH
oraz proliny, a także zmianą aktywności enzymów syntezy/degradacji proliny i wzrostem stężenia cukrów.
Przeprowadzone badania pozwoliły uszeregować badane zboża pod względem tolerancji na Mn w kolejności:
pszenica>jęczmień>owies.
Do bardziej szczegółowych analiz wytypowano pszenicę jako najbardziej odporną wśród analizowanych zbóż. Siewki
pozyskano z hodowli hydroponicznej hodowanej do stadium trzeciego liścia. Mn zastosowany w toksycznej dawce (10 mM
MnCl2) powodował wzrost peroksydacji lipidów i poziomu nadtlenku wodoru zarówno w liściach jak i korzeniach. Tym
zmianom towarzyszyło zwiększone wchłanianie tego pierwiastka przez korzenie oraz zmniejszone pobieranie innych
pierwiastków (K, Fe, S, P), z wyjątkiem Ca, którego wzrost zaobserwowano zwłaszcza w obecności Se. Sugerowano, że
wzrost poziomu Ca może prowadzić do modyfikacji różnicowania komórek korzeniowych, co może stanowić jeden z etapów
reakcji odpornościowych. Zmianie kierunku różnicowania komórek w wierzchołkowej części korzenia pod wpływem stresu
Mn towarzyszył wzrost stężenia 5-metC. Nadmiar Mn może również zmieniać poziomy substancji odpowiedzialnych za
regulację komórkowego potencjału osmotycznego (proliny), aktywność głównych enzymów odpowiedzialnych za syntezę
tego aminokwasu P5CS, OAT i jej rozkładu PHD. Wykryto również zmiany w aktywacji komórkowych mechanizmów
ochronnych. W wyniku przeprowadzonych analiz potwierdzono, że selen może łagodzić skutki toksycznego stężenia Mn i
może stanowić alternatywę do stosowania chemicznych środków ochrony roślin. For plants, manganese is an essential element for proper growth and development, it takes part in metabolic
processes, mainly in the phase of bright photosynthesis, and serves as an enzymes’ cofactor. In natural
environment, Mn is widespread, and its content varies by region and the type of soil. As a result of
anthropopressure, including industrial activities and the use of fertilizers containing Mn, concentration of this
element is constantly increasing, which can lead to excessive uptake of accumulation in plants causing both
morphological and anatomical changes. The symptoms of its over-accumulation vary depending on plant species and
cultivars, and differences in plant tolerance / sensitivity are triggered by activation of diverse reactions to
adapt to the toxic concentration of Mn. Dynamically changing environmental conditions, including increased
concentrations of heavy metals in the soil, directed scientific efforts to search for natural plant protective
compounds to enhance both quality and quantity of the obtained crops. Therefore, using the potential of plants to
accumulate selenium (Se), I applied this micronutrient, vital for a balanced diet, as a potential protective
compound capable of stimulating cells’ protective mechanisms. Increasing the concentration of selected Se compounds
in products of plant origin will not only stimulate the growth of plants and their adaptation to oxidative stress,
but it can also contribute to replenishing the deficiency of this element in the human body. I used the grains of
agronomically important cereals: wheat, barley and oats (spring cultivars, selected as tolerant and sensitive) for
this purpose. Seeds were germinated on solutions containing 5 and 10 mM MnCl2 to test the ability to accumulate Mn
by selected species and cultivars. Higher percentage of Mn uptake was recorded in oats compared to wheat and
barley, and sensitive cultivars accumulated a greater amount of this element than the tolerant ones. Elevated Mn
accumulation induced oxidative stress in cereal seedlings manifested in an increase in the activity of antioxidant
enzymes (SOD, POX and CAT), increased levels of SA GSH and proline, as well as a change in activity of enzymes
responsible for synthesis and degradation of proline and increased sugar concentration. Research results allowed to
rank the tested cereals in terms of their tolerance to Mn in the following order: wheat >barley >oats. Wheat was
selected as the most resistant one from the analyzed cereals. The seedlings were obtained from hydroponic culture
grown for third leaf stage. Mn applied in a toxic dose (10 mM MnCl2) caused an increase in lipid peroxidation and
the level of hydrogen peroxide in both leaves and roots. These changes were accompanied by a rised absorption of
this element by roots and a reduced uptake of other elements (K, Fe, S, P), except for Ca, the increase of which
was observed especially in the presence of Se. This suggests that an enhance in Ca levels may lead to modification
of differentiation of root cells, which may be one of the stages of defense mechanisms. Changing the direction of
diversifying cells in the apical part of the root under the Mn stress were accompanied by the growth of 5-metC
concentration. An excess of Mn can also alter the levels of the substances responsible for regulating cellular
osmotic potential (proline), activity of the main enzymes responsible for the synthesis of this amino acid P5CS,
OAT and its PHD decomposition. Changes in cellular activation of protective mechanisms were also detected. As a
result, of the analyzes, it was confirmed that selenium can mitigate the effects of toxic levels of Mn and may be
an alternative to chemical protection agents in plants.