Show simple item record

dc.contributor.advisorStawarz, Robertpl_PL
dc.contributor.advisorBinkowski, Łukaszpl_PL
dc.contributor.authorBłaszczyk, Martyna Magdalenapl_PL
dc.date.accessioned2018-10-29T11:05:14Z
dc.date.available2018-10-29T11:05:14Z
dc.date.issued2018-11-21
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11716/3591
dc.descriptionUniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Wydział Geograficzno-Biologiczny. Instytut Biologii. Praca doktorska wykonana w Zakładzie Zoologii Kręgowców i Biologii Człowieka Instytutu Biologii Uniwersytetu Pedagogicznego - promotor: dr hab. Robert Stawarz, prof. nadzw. UP, promotor pomocniczy: dr Łukasz Binkowski.pl_PL
dc.description.abstractW ciągu ostatnich kilkunastu lat tauryna oraz alkohol stały się przedmiotem licznych badań. Badania dotyczące ich wzajemnej interakcji skupiają się przede wszystkim na aspektach behawioralnych oraz lokomotorycznych, a tylko nieliczne testują ich wpływ na parametry fizjologiczne. Niniejsza praca powstała w celu uzupełnienia tej luki w dotychczasowym stanie wiedzy. W związku z tym, że tauryna znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych celem niniejszej pracy było sprawdzenie czy jej suplementacja jest w stanie zmniejszyć negatywny wpływ alkoholu na homeostazę organizmu. Przeprowadzona analiza wykazała, że suplementacja tauryną prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu HDL oraz obniżenia poziomu cholesterolu LDL zmienionych wskutek spożycia alkoholu. Co więcej, analiza ujawniła również, że suplementacja tauryną poprawia aktywność enzymów wątrobowych (ALP, ALT i AST) oraz normalizuje działanie bariery antyoksydacyjnej organizmu (CAT, GPx i SOD) zaburzonej działaniem alkoholu. Przeprowadzona analiza wskazała także, że tauryna może wykazywać zdolność do częściowego obniżenia stopnia peroksydacji lipidów, podwyższonego wskutek spożywania alkoholu. Analiza danych wykazała też, że krótkotrwała ekspozycja na obie badane substancje nie powoduje istotnych zmian w przypadku większości parametrów morfologicznych krwi, w histologicznej strukturze jąder i nerek oraz w stężeniu większości mikro- i makroelementów w nerkach i wątrobie. Uzyskane wyniki wskazują, że tauryna wykazuje potencjał do przeciwdziałania negatywnym skutkom działania alkoholu i przywracania zaburzonej homeostazy organizmu. Badania własne prowadzone były tylko w jednym interwale czasowym - 24 h, dlatego aby w pełni zrozumieć wyżej opisane ochronne działanie tauryny uzasadnione jest uzupełnienie badań o eksperyment chroniczny.pl_PL
dc.description.abstractIn recent years, both taurine and ethanol are the subject of numerous research. However, most of research on the interaction between these two substances is focused mainly on the behavioral and locomotor functions, and only a few test the taurine and ethanol influence on physiological parameters. The present dissertation arose to fill the existing gap in the current state of knowledge. Due to the fact that taurine is well-known for its antioxidant properties, the aim of this research was to determine if taurine supplementation is capable of decreasing ethanol’s negative influence on body’s homeostasis. Statistical analysis of the obtained results revealed that taurine supplementation increases the HDL cholesterol level and decreases the LDL cholesterol level, both changed due to the ethanol consumption. Furthermore, it was noted that the taurine supplementation improves hepatic enzymes activity (ALP, ALT and AST), as well as, normalizes the activity of body’s natural antioxidant barrier (CAT, GPx and SOD). This research also revealed that taurine may partially decrease the lipid peroxidation level, which has increased also due to the ethanol exposure. Statistical analysis showed that short exposure to both substances did not lead to significant changes in levels of most blood morphological parameters tested, in histopathological structure of kidneys and testicles, as well as, in the concentrations of most of the tested micro- and macronutrients in liver and kidneys. In conclusion, the obtained results suggest that taurine demonstrates the potential to counteract the negative effects of the ethanol consumption and to restore the disturbed body’s homeostasis. However, the present research was conducted only in the acute time interval. Thus, to fully understand above-described taurine protective effect on body’s homeostasis, the present research should be extended to the chronic exposure.en_EN
dc.language.isoplpl_PL
dc.subjectalkohol etylowypl_PL
dc.subjectenzymy antyoksydacyjnepl_PL
dc.subjecthistologiapl_PL
dc.subjectmorfologia krwipl_PL
dc.subjecttaurynapl_PL
dc.subjectantioxidant enzymesen_EN
dc.subjectblood morphologyen_EN
dc.subjectethyl alcoholen_EN
dc.subjecthistologyen_EN
dc.subjecttaurineen_EN
dc.titleInterakcja pomiędzy tauryną i etanolem jako czynnik wpływający na parametry fizjologiczne myszy laboratoryjnej Swisspl_PL
dc.title.alternativeInteraction between taurine and ethanol as a factor that influencing physiological parameters of Swiss miceen_EN
dc.typeThesispl_PL


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record