dc.contributor.advisor | Stawarz, Robert | pl_PL |
dc.contributor.advisor | Binkowski, Łukasz | pl_PL |
dc.contributor.author | Błaszczyk, Martyna Magdalena | pl_PL |
dc.date.accessioned | 2018-10-29T11:05:14Z | |
dc.date.available | 2018-10-29T11:05:14Z | |
dc.date.issued | 2018-11-21 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11716/3591 | |
dc.description | Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Wydział Geograficzno-Biologiczny. Instytut Biologii. Praca doktorska wykonana w Zakładzie Zoologii Kręgowców i Biologii Człowieka Instytutu Biologii Uniwersytetu Pedagogicznego - promotor: dr hab. Robert Stawarz, prof. nadzw. UP, promotor pomocniczy: dr Łukasz Binkowski. | pl_PL |
dc.description.abstract | W ciągu ostatnich kilkunastu lat tauryna oraz alkohol stały się przedmiotem licznych badań. Badania dotyczące ich
wzajemnej interakcji skupiają się przede wszystkim na aspektach behawioralnych oraz lokomotorycznych, a tylko
nieliczne testują ich wpływ na parametry fizjologiczne. Niniejsza praca powstała w celu uzupełnienia tej luki w
dotychczasowym stanie wiedzy.
W związku z tym, że tauryna znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych celem niniejszej pracy było
sprawdzenie czy jej suplementacja jest w stanie zmniejszyć negatywny wpływ alkoholu na homeostazę organizmu.
Przeprowadzona analiza wykazała, że suplementacja tauryną prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu HDL oraz
obniżenia poziomu cholesterolu LDL zmienionych wskutek spożycia alkoholu. Co więcej, analiza ujawniła również, że
suplementacja tauryną poprawia aktywność enzymów wątrobowych (ALP, ALT i AST) oraz normalizuje działanie bariery
antyoksydacyjnej organizmu (CAT, GPx i SOD) zaburzonej działaniem alkoholu. Przeprowadzona analiza wskazała także,
że tauryna może wykazywać zdolność do częściowego obniżenia stopnia peroksydacji lipidów, podwyższonego wskutek
spożywania alkoholu. Analiza danych wykazała też, że krótkotrwała ekspozycja na obie badane substancje nie powoduje
istotnych zmian w przypadku większości parametrów morfologicznych krwi, w histologicznej strukturze jąder i nerek
oraz w stężeniu większości mikro- i makroelementów w nerkach i wątrobie.
Uzyskane wyniki wskazują, że tauryna wykazuje potencjał do przeciwdziałania negatywnym skutkom działania alkoholu i
przywracania zaburzonej homeostazy organizmu. Badania własne prowadzone były tylko w jednym interwale czasowym - 24
h, dlatego aby w pełni zrozumieć wyżej opisane ochronne działanie tauryny uzasadnione jest uzupełnienie badań o
eksperyment chroniczny. | pl_PL |
dc.description.abstract | In recent years, both taurine and ethanol are the subject of numerous research. However, most of research on the
interaction between these two substances is focused mainly on the behavioral and locomotor functions, and only a
few test the taurine and ethanol influence on physiological parameters. The present dissertation arose to fill the
existing gap in the current state of knowledge.
Due to the fact that taurine is well-known for its antioxidant properties, the aim of this research was to
determine if taurine supplementation is capable of decreasing ethanol’s negative influence on body’s homeostasis.
Statistical analysis of the obtained results revealed that taurine supplementation increases the HDL cholesterol
level and decreases the LDL cholesterol level, both changed due to the ethanol consumption. Furthermore, it was
noted that the taurine supplementation improves hepatic enzymes activity (ALP, ALT and AST), as well as, normalizes
the activity of body’s natural antioxidant barrier (CAT, GPx and SOD). This research also revealed that taurine may
partially decrease the lipid peroxidation level, which has increased also due to the ethanol exposure. Statistical
analysis showed that short exposure to both substances did not lead to significant changes in levels of most blood
morphological parameters tested, in histopathological structure of kidneys and testicles, as well as, in the
concentrations of most of the tested micro- and macronutrients in liver and kidneys.
In conclusion, the obtained results suggest that taurine demonstrates the potential to counteract the negative
effects of the ethanol consumption and to restore the disturbed body’s homeostasis. However, the present research
was conducted only in the acute time interval. Thus, to fully understand above-described taurine protective effect
on body’s homeostasis, the present research should be extended to the chronic exposure. | en_EN |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.subject | alkohol etylowy | pl_PL |
dc.subject | enzymy antyoksydacyjne | pl_PL |
dc.subject | histologia | pl_PL |
dc.subject | morfologia krwi | pl_PL |
dc.subject | tauryna | pl_PL |
dc.subject | antioxidant enzymes | en_EN |
dc.subject | blood morphology | en_EN |
dc.subject | ethyl alcohol | en_EN |
dc.subject | histology | en_EN |
dc.subject | taurine | en_EN |
dc.title | Interakcja pomiędzy tauryną i etanolem jako czynnik wpływający na parametry fizjologiczne myszy laboratoryjnej Swiss | pl_PL |
dc.title.alternative | Interaction between taurine and ethanol as a factor that influencing physiological parameters of Swiss mice | en_EN |
dc.type | Thesis | pl_PL |