Elementy systemu antyoksydacyjnego w różnych stadiach rozwoju liści brassica oleracea i ich modyfikacja w warunkach stresu ozonowego
Autor:
Nosek, Michał
Promotor:
Miszalski, Zbigniew
Język: pl
Słowa kluczowe:
substancje prozdrowotnekapusta biała
ozon
przechowalnictwo
pro-healthy compounds
white cabbage
ozone
storage
Zainteresowanie kapustą głowiastą białą (Brassica oleracea var. capitata f. alba) jest związane z obecnością w tkankach wszystkich warzyw z rodziny Brassicaceae licznych substancji fitochemicznych, wśród których można wymienić np. witaminy (A, C, E, K), glukozynolany, flawonoidy czy karotenoidy. Dzięki obecności wspomnianych substancji spożywanie warzyw z tej rodziny sprzyja obniżeniu ryzyka wystąpienia chorób naczyniowych, układu pokarmowego oraz nowotworów. Warunki stosowane w trakcie przechowywania kapusty mają charakter stresowy (ciemność, niska temperatura, wysoka wilgotność). Mogą one decydować o jakości plonu, wpływając modyfikująco na zawartość substancji prozdrowotnych. Ozon, znany ze swych właściwości dezynfekujących, znajduje zastosowanie również jako induktor korzystnych zmian w systemie antyoksydacyjnym roślin zwiększając ich tolerancję na działanie innych stresów abiotycznych i biotycznych. Celem niniejszej pracy było określenie wpływu ozonowania stosowanego w trakcie procesu przechowalniczego na zawartość kluczowych składników prozdrowotnych (witaminy C, witaminy E, sinigryny) oraz aktywność antyoksydantów enzymatycznych w liściach kapusty głowiastej białej.
Increasing interest about white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) concerns the occurrence of vast phytochemicals e.g. vitamins (A, C, E, K), glucosinolates, flavonoids and carotenoids. Recently performed medical surveys shown that consumption of Brassicaceae vegetables lowers the risk of vascular, digestive and cancer diseases. White cabbages available during most parts of the year are stored for the maintenance of crop freshness and quality. During that process stress conditions (darkness, low temperature, high RH) are applied, which may modify the content of pro-healthy compounds like vitamins and glucosinolates. Ozone is commonly used as antimicrobial agent. Moreover, it was proven that it can modifies the antioxidants content and activity in plants tissues. The main aim of this work was to evaluate the impact of ozone fumigation applied during storage, on the content of pro-healthy compounds such as vitamins C and E, sinigrine (aliphatic glucosinolate) and activity of antioxidative enzymes (catalases, peroxidases, superoxide dismutases) in leaves of white cabbage.