Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.advisorKołątaj, Adampl_PL
dc.contributor.authorFronczyk, Wojciechpl_PL
dc.date.accessioned2015-12-14T13:54:09Z
dc.date.available2015-12-14T13:54:09Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11716/633
dc.descriptionAkademia Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Praca doktorska wykonana pod kierunkiem prof. zw. dr hab. Adama Kołątaja.pl_PL
dc.description.abstractCelem pracy było zbadanie zmian aktywność enzymów degradacyjnych frakcji lizosomowej, mikrosomowej i cytosolowej hepatocytów myszy żywionych zróżnicowaną pod względem zawartości białka dietą oraz iniekcji GSH. Kolejną hipotezą pracy było zweryfikowanie interakcji pomiędzy zwiększoną koncentracją GSH w hepatocytach, a zróżnicowaną (16% grupa kontrolna, 40 % i 10% grupy doświadczalne) zawartością białka w diecie badanych zwierząt podczas wspólnego ich oddziaływania na aktywność enzymów. Badania przeprowadzono na samcach myszy Swiss. Myszy każdej z grup żywieniowych podzielono na 2 podgrupy, grupy kontrolne otrzymywały 0,9% NaCl, grupy doświadczalne GSH w dawce 100 μg/g masy ciała. We frakcjach komórkowych hepatocytów oznaczono aktywność enzymów: AlaAP, LueAP, Kat. DiL, KF, EL, LAL, B-GlcUr, B-GAL, B-GLU, Hex. Stwierdzono, że różnice zmian aktywności enzymów lizosomowych zależą od rodzaju: frakcji komórkowej, enzymu, zastosowanej diety białkowej oraz iniekcji antyoksydantu. Diety białkowe silnie modulują komórkową homeostazę co przejawia się statystycznie istotnymi zmianami aktywności enzymów. Szczególnie dieta niskobiałkowa aktywuje układ katepsyn oraz enzymy we frakcji lizosomowej, które zapewniają odpowiedni poziom substratów budulcowych i energetycznych przy niedostatku egzogennych białek. Na podstawie uzyskanych wyników nie można jednoznacznie stwierdzić by GSH stabilizował błony lizosomów.pl_PL
dc.description.abstractThe aim of study was to determined the changes of degradation enzymes activity of lysosomal, microsomal and cytosol sub-fraction of the mice hepatocytes feed on differentiated according to protein content diets and GSH injection. The second aim of the study was to verify the hypothesis that there is an interaction between increased concentration of GSH in hepatocytes with differentiated (16% - control group, 40 % and 10% - experimental groups) content of protein in the diet of studied animals and with enzymes activity. The study was carried on Swiss mice males. Mice from each group were divided into 2 subgroups, control groups received 0.9% NaCl, experimental groups - GSH in dose 100 μg/g of body weight. In sub cellular of hepatocytes the activity of AlaAP, LueAP, Kat. DiL, KF, EL, LAL, B-GlcUr, B-GAL, B-GLU, Hex enzymes was determined. It was affirmed that differences in changes of lysosomal enzymes activity depend on cellular sub fraction, enzyme, applied protein diet and antioxidant injection. The protein diet strongly modify cellular homeostasis what is reflected in statistically significant changes of enzymes activity. Especially, the low-protein diet is activating cathepsines as well as lysosomal sub fraction enzymes, which provide optimal level of building and energetic substrates in deficiency of egzogenic proteins. On the base of achieved results it is not possible to confirm that GSH stabilize lysosmal membranes.en_EN
dc.language.isoplpl_PL
dc.subjectglutationpl_PL
dc.subjectżywienie białkowepl_PL
dc.subjectenzymy lizosomowepl_PL
dc.subjectmyszypl_PL
dc.subjectglutathioneen_EN
dc.subjectprotein dieten_EN
dc.subjectlysosomal enzymesen_EN
dc.subjectmiceen_EN
dc.titleWpływ glutationu zredukowanego (GSH) na aktywność enzymów lizosomowych w subfrakcjach komórkowych wątroby myszy pozostających na zróżnicowanym poziomie żywienia białkowegopl_PL
dc.title.alternativeThe influence of the reduced glutathione (GSH) on the activity of lysosomal enzymes in cell’s sub-fraction of mice liver on differentiated level of protein of the dieten_EN
dc.typeThesispl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord