• polski
    • English
  • polski 
    • polski
    • English
  • Zaloguj
Zobacz pozycję 
  •   Strona główna Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej
  • Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych (WGB)
  • Artykuły naukowe (WGB)
  • Zobacz pozycję
  •   Strona główna Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej
  • Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych (WGB)
  • Artykuły naukowe (WGB)
  • Zobacz pozycję
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Wpływ niskich temperatur na reaktywacje jedwabnika morwowego Bombyx mori L.

Thumbnail
Oglądaj/Otwórz
Wpływ niskich temperatur... (432.7KB)
Autor:
Wojtaś, Włodzimierz
Guzik, Marek
Źródło: Rocznik Naukowo-Dydaktyczny. 1991, Z. 140, Prace Fizjologiczne 2, s. 251-262
Język: pl
Data: 1991
Metadata
Pokaż pełny rekord
Streszczenie
Badania nad reaktywacją jaj Bombyx mori (L.) wykonano na hybrydzie PS[5]xSK[2] tego gatunku. Jaja te przetrzymywano w temperaturach: -5°C, 0°C, +3°C, +6°C, +10°C, +12,5°C i +15°C przez okres 60, 90, 125 i 160 dni, a następnie przenoszono do temperatury +20°C. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że: 1. Długotrwałe przetrzymywanie jaj w temperaturach 0°C i -5°C oraz +15°C powoduje całkowitą ich degradację. 2. Temperatury +3°C, +6°C, +10°C, +12,5°C okazały się pod tym względem znacznie korzystniejsze. 3. Wydłużenie czasu przetrzymywania jaj w temperaturach +6°C, +10°C, +12,5°C powodowało skracanie ich inkubacji w temperaturze +20°C. 4. Najszybciej rozwijały się jaja przetrzymywane w temperaturach +6°C oraz +10°C przez okres 60 dni.
 
Studies on the reactivation of eggs in the silkworm-moth Bombyx mori (L.) were conducted on the PS[5]xSK[2] hybrid of this species. The eggs were kept at the temperatures of -5 C, 0°C, +3°C, +6°C, +10°C, +12,5°C, and +15°C for 60, 90, 125, and 160 days, next, the eggs were incubated at 20°C. As a result of these studies it has been found that: 1. Long-lasting keeping of eggs as -5°C, 0°C, and +15°C results in their complete degradation. 2. Temperatures of +3°C, +6°C, +10°C, and +12,5°C are much more favourable in this respect. 3. Prolongation of the time of keeping eggs at +6°C, +10°C, and +12,5°C makes shorter their incubation at 20°C. 4. Eggs kept at +6°C and +10°C for 60 days develop most quickly.
 
URI
http://hdl.handle.net/11716/6637
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
  • Artykuły naukowe (WGB)
  • Rocznik Naukowo-Dydaktyczny. Prace Fizjologiczne

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontakt z nami | Wyślij uwagi

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image
 

 

Przeglądaj

Całe RepozytoriumZbiory i kolekcje Daty wydaniaAutorzyTytułyTematyTa kolekcjaDaty wydaniaAutorzyTytułyTematy

Moje konto

Zaloguj

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontakt z nami | Wyślij uwagi

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image