English Breakfast in Tudor Times
View/ Open
Author:
Kuropatnicki, Andrzej K.
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-citation: Annales Academiae Paedagogicae Cracoviensis. 49, Studia Romanica 3 (2008), s. [148]-154
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-iso: en
Date: 2008
Metadata
Show full item recordDescription:
Dokument cyfrowy wytworzony, opracowany, opublikowany oraz finansowany w ramach programu "Społeczna Odpowiedzialność Nauki" - modułu "Wsparcie dla bibliotek naukowych" przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w projekcie nr rej. SONB/SP/465103/2020 pt. "Organizacja kolekcji czasopism naukowych w Repozytorium UP wraz z wykonaniem rekordów analitycznych".Abstract
Historia śniadania jako pierwszego posiłku dnia jest stosunkowo krótka i sięga okresu
panowania Tudorów. W wiekach poprzednich kierowano się zasadą stworzoną przez starożytnych
Greków i Rzymian, iż nie należy przejadać się w ciągu dnia, a przynajmniej nie
rano. Dopiero wieczorem pojawiała się pora na obfity posiłek. Zarówno starożytni Grecy,
jak i ówcześnie żyjący Anglicy byli zdania, że dzieciom i młodzieży oraz osobom starszym
i ciężko pracującym fizycznie należy zezwalać na spożywanie posiłku zaraz po przebudzeniu.
W języku angielskim wyraz śniadanie pochodzi od ‘kończenia’ (break) ‘postu’ (fast), którym
była przerwa w jedzeniu wymuszona snem. Analiza ksiąg gospodarczych szlachty angielskiej
pozwoliła na ustalenie jadłospisu śniadania oraz rodzajów chleba i piwa spożywanych podczas
tego posiłku.