Show simple item record

dc.contributor.authorGonzález-Valdivia, Noel A.pl_PL
dc.contributor.authorCetzal-Ix, Williampl_PL
dc.contributor.authorBasu, Saikat Kumarpl_PL
dc.contributor.authorPérez-Ramírez, Isidrapl_PL
dc.contributor.authorMartínez-Puc, Jesús F.pl_PL
dc.contributor.authorZandi, Peimanpl_PL
dc.date.accessioned2021-02-07T10:47:25Z
dc.date.available2021-02-07T10:47:25Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationAnnales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. 208, Studia Naturae 1 (2016), s. 71-84pl_PL
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11716/10373
dc.descriptionDokument cyfrowy wytworzony, opracowany, opublikowany oraz finansowany w ramach programu "Społeczna Odpowiedzialność Nauki" - modułu "Wsparcie dla bibliotek naukowych" przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w projekcie nr rej. SONB/SP/465103/2020 pt. "Organizacja kolekcji czasopism naukowych w Repozytorium UP wraz z wykonaniem rekordów analitycznych".pl_PL
dc.description.abstractThe production of native corn at regional level is greatly limited by the seasonality of rainfall, availability of adequate lands, poor fertility status of the soil, high input costs and constraints of resources of the local corn growers and/or producers. the challenges of reduced cultivable area give very little opportunity for increasing production area in a sustainable manner; it is important to note that the soil recover its fertility status through crop rotation and prolonged rest period (>25 years) known as sequential agroforestry system or “milpa”. During 2015, corn collections were performed in the Yucatan Peninsula, Mexico that included five races from the Yucatan (in localities of Nohacal and Peto) and Campeche (Calakmul, Suc-Tuc, Sakabchen, I Chek) states. The races identified were: 1) Nal-Tel (gallito), 2) Dzit Bacal, 3) Xnu’uk Naal (Tuxpeño), 4) Palomero and 5) Tabloncillo. The local varieties, Pix Cristo (Knees of Christ), Eh Hu (Purple maize) and Chac Chu’ub (Chac’s Blood or Red maize), are included within the Tuxpeño (Xnu’uk Naal) race. The land race of corn that is in imminent danger of extinction is Nal-Tel, characterized by its precocity and ability to escape periods of low rainfall; it is important to rescue it for adoption to the practices of local and regional production. The adaptation of this race as a germplasm is important due to its resilience to climate change itself. Palomero, Tabloncillo, Pix Cristo, Chac Chu’ub and Eh Hu can thus be used in traditional food industry, to preserve the traditional knowledge and to provide opportunities for additional income for the local, rural communities. Yellow Palomero and Tabloncillo races are new records of germplasm for the region; and hence it is essential to exchange their seeds among local producers and growers.en_EN
dc.description.abstractProdukcja rodzimej kukurydzy na poziomie regionalnym jest znacznie ograniczona przez sezonowość opadów, dostępność odpowiednich gruntów, zły stan żyzności gleby, wysokie koszty produkcji i ograniczenia zasobów lokalnych plantatorów lub producentów kukurydzy. Apele o zmniejszenie powierzchni uprawnej dają bardzo małą szansę na zwiększenie powierzchni produkcyjnej w sposób zrównoważony; ważne jest, aby pamiętać, że gleba może odzyskać swój status płodności dzięki płodozmianowi oraz dłuższym okresom spoczynku (>25 lat), zwanym sekwencyjnym systemem agroleśnym lub „milpa”. W 2015 roku na Jukatanie w Meksyku przeprowadzono zbiory kukurydzy, które obejmowały 5 lokalnych odmian z regionu Jukatan (w miejscowościach Nohacal i Peto) i Campeche (Calakmul, Suc-Tuc, Sakabchen, I Chek). Zidentyfikowano następujące odmiany: 1) Nal-Tel (gallito), 2) Dzit Bacal 3) Xnu’uk Naal (Tuxpeño), 4) Palomero i 5) Tabloncillo. Lokalne odmiany Pix Cristo (Kolana Chrystusa), Eh Hu (kukurydza purpurowa) i Chac Chu’ub (kukurydza czerwona) obejmowały również odmianę Tuxpeño (Xnu’uk Naal). Nal-Tel jest odmianą kukurydzy, która jest narażona bezpośrednio na niebezpieczeństwo wymarcia. Charakteryzuje się wczesnym rozwojem i zdolnością przetrwania w okresach niskich opadów, co jest ważne dla jej ratowania w celu praktycznego zastosowania w lokalnej i regionalnej produkcji. Przystosowania tej odmiany, jako plazmy zarodkowej, są ważne ze względu na jej odporność na zmiany klimatyczne. Palomero, Tabloncillo, Pix Cristo, Chac Chu’ub i Eh Hu mogą być stosowane w tradycyjnej produkcji spożywczej, w celu zachowania wiedzy oraz zapewnienia możliwości dodatkowego dochodu dla lokalnych społeczności wiejskich. Żółte odmiany Palomero i Tabloncillo są nowymi archiwami plazmy zarodkowej dla regionu i dlatego niezbędna jest wymiana ich nasion wśród lokalnych producentów oraz plantatorów.pl_PL
dc.description.sponsorshipDokument cyfrowy wytworzony, opracowany, opublikowany oraz finansowany w ramach programu "Społeczna Odpowiedzialność Nauki" - modułu "Wsparcie dla bibliotek naukowych" przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w projekcie nr rej. SONB/SP/465103/2020 pt. "Organizacja kolekcji czasopism naukowych w Repozytorium UP wraz z wykonaniem rekordów analitycznych".pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.subjectCampecheen_EN
dc.subjectconservationen_EN
dc.subjectcornen_EN
dc.subjectcultivationen_EN
dc.subjectgenetic diversityen_EN
dc.subjectMexicoen_EN
dc.subjectYucatánen_EN
dc.subjectCampechepl_PL
dc.subjectochronapl_PL
dc.subjectkukurydzapl_PL
dc.subjectuprawapl_PL
dc.subjectróżnorodność genetycznapl_PL
dc.subjectMeksykpl_PL
dc.subjectJukatanpl_PL
dc.titleConservation of the genetic diversity of local corn (Zea mays L.) in the Yucatan Peninsula, Mexicoen_EN
dc.title.alternativeZachowanie różnorodności genetycznej rodzimej kukurydzy (Zea mays L.) na Jukatanie w Meksykupl_PL
dc.typeArticlepl_PL


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record