Znajomość architektury organicznej i jej zastosowanie w hotelarstwie w opinii respondentów
View/ Open
Author:
Ziółkowska-Weiss, Kamila
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-citation: Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. 339, Studia Geographica 16 (2021), s. [19]-35
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-iso: pl
Subject:
architektura organicznaekohotel
hotel
zrównoważony rozwój
organic architecture
ecohotel
hotel
sustainable development
Date: 2021
Metadata
Show full item recordAbstract
Człowiek od początku dziejów budowy i kształtowania kultur pierwotnych, niezależnie od
miejsca zamieszkania i sposoby bytowania, podpatrywał przyrodę. Jego zainteresowania
zwrócone były ku formom struktur świata roślinnego, kolejnym fazom ich biologicznego rozwoju,
sposobom funkcjonowania, a w konsekwencji możliwości zastosowania ich w budownictwie.
Architektura organiczna powstała jako odłam kierunku modernistycznego i jest tą
formą architektury, która w swej idei odwołuje się do tradycji miejsc, przestrzeni, fizjonomii
krajobrazu i klimatu, a także rodzinnych form kultury i sztuki. Architektura organiczna wykorzystuje
innowacyjne rozwiązania adaptujące siłę i odnawialne źródła energii do kształtowania
środowiska życia zdrowego i przyjaznego, zgodnie z zasadami współczesnego holizmu.
Głównym celem artykułu było przedstawienie wyników badania w formie sondażu diagnostycznego
na temat znajomości wśród respondentów pojęcia dotyczącego zrównoważonego
rozwoju, ekohotelu, a także architektury organicznej oraz jej zastosowania w hotelarstwie.
W badaniu wzięło udział 236 osób, na podstawie, których odpowiedzi można wywnioskować,
że pojęcie zrównoważonego rozwoju znane jest dla 46,5% spośród wszystkich ankietowanych
osób, natomiast ponad połowa respondentów (52%) nie zna i nie umie scharakteryzować
czym jest architektura organiczna. Również połowa ankietowanych biorących udział
w badaniu (50%) nie jest w stanie wymienić żadnej budowli wpisującej się w styl architektury
organicznej, a tylko 17% spośród wszystkich respondentów potrafi wymienić budowle
wpisująca się w styl architektury organicznej. Również dla większości ankietowanych (55%)
pojęcie ehohotelu jest nieznane, a tylko 11% z respondentów potrafiło wymienić przykład
takiego hotelu. Since the beginning of the history of construction and formation of primitive cultures, regardless
of the place of residence and mode of existence, man has been observing nature.
His interests were turned to the forms of structures of the plant world, the subsequent stages
of their biological development, the ways in which they function, and consequently the
possibility of using them in construction. Organic architecture emerged as a branch of modernist
movement and is the form of architecture which in its idea refers to the tradition of
places, spaces, landscape physiognomy and climate, as well as native forms of culture and
art. Organic architecture uses innovative solutions that adapt power and renewable energy
sources to shape a healthy and friendly living environment, according to the principles of
modern holism.
The main objective of the article was to conduct a study in the form of a diagnostic survey
on the respondents’ familiarity with the concept of sustainable development, ecohotel, and
organic architecture and its application in hospitality. A total of 236 people took part in the
survey, and based on their responses it can be concluded that the concept of sustainable development
is known to 46.5% of all respondents, while more than half of the respondents
(52%) do not know and cannot characterize what organic architecture is. Also, half of the
respondents taking part in the survey (50%) are not able to name any building falling in the
style of organic architecture, and only 17% of all respondents are able to name a building falling
in the style of organic architecture. Also, for most respondents (55%), the term ecohotel
is unknown, and only 11% of the respondents were able to name an example of such a hotel.