• polski
    • English
  • polski 
    • polski
    • English
  • Zaloguj
Zobacz pozycję 
  •   Strona główna Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej
  • Czasopisma Naukowe
  • Annales Academiae/Universitatis Paedagogicae Cracoviensis
  • Studia Logopaedica
  • 2011, Studia Logopaedica 4
  • Zobacz pozycję
  •   Strona główna Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej
  • Czasopisma Naukowe
  • Annales Academiae/Universitatis Paedagogicae Cracoviensis
  • Studia Logopaedica
  • 2011, Studia Logopaedica 4
  • Zobacz pozycję
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Czym żywili się mieszkańcy miasta Wojnicza w XVI–XVIII wieku?

Thumbnail
Oglądaj/Otwórz
Czym żywili się mieszkańcy... (420.9KB)
Autor:
Horyń, Ewa
Źródło: Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. 96, Studia Logopaedica 4 (2011), s. [160]-172
Język: pl
Data: 2011
Metadata
Pokaż pełny rekord
Streszczenie
This paper is based on the three-volume Accounts of the town of Wojnicz from 16th–18th centuries. The analysis concentrates on food names which belong to two vocabulary groups: 1. General terms; 2. Specialized terms: Grains and grain products; Meat products; Vegetables; Dairy; Spices; Beverages; Dishes. The analyses sources show that the diet of people in Wojnicz at that time contained both vegetable and meat ingredients. It included grains, e.g. barley, oats, wheat, rye, groats, e.g. barley groats, buckwheat groats, millet, rice, grain products, e.g. flour, bread, dairy products; meat products: pork and beef, veal, mutton, goatmeat, cold meats; vegetables: greens, onion, bulbs, peas, turnip, horseradish, cabbage, parsley; as well as basic beverages, such as gorzałka, vodka, beer, wine and honey. Wojnicz cuisine was abundant in various spices, like sugar, salt, pepper, vinegar, oil, olive oil, saffron, cinnamon, and ginger. The food vocabulary from 16th–18th centuries, which has been presented, reveals a lot about the old culinary lexicon, most of which has been preserved until today. Only part of it has disappeared together with designation, or belongs to the historical lexicon, e.g. jadło and strawa (food), jagła (millet), skopowina (mutton).
URI
http://hdl.handle.net/11716/13097
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
  • 2011, Studia Logopaedica 4
  • Artykuły naukowe (WF)

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontakt z nami | Wyślij uwagi

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image
 

 

Przeglądaj

Całe RepozytoriumZbiory i kolekcje Daty wydaniaAutorzyTytułyTematyTa kolekcjaDaty wydaniaAutorzyTytułyTematy

Moje konto

Zaloguj

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontakt z nami | Wyślij uwagi

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image