Ale and beer as staple drinks in medieval and early modern England
Oglądaj/ Otwórz
Autor:
Kuropatnicki, Andrzej K.
Źródło: Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. 136, Studia Anglica 3 (2013), s. [142]-157
Język: en
Data: 2013
Metadata
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Ale has been known in Britain for ages. The Celts produced a porridge-like concoction with
various herbs added. The Anglo-Saxons brewed a variety of ales and many of the English
terms used in brewing are of Anglo-Saxon origin. Ale played a vital role in the life of Norman
Britain up to the Tudor times when it started to compete with beer. Ale together with beer
was the most commonly consumed beverage in the Middle Ages and in early modern times.
They were drunk by the affluent and the poor, by adults and also by children. In nobleman’s
household brewing was a home based activity and a brewhouse was essential part of his
house. Both beverages were brewed in the same way, the only exception being hops added
to beer. At first hops were looked at with suspicion because their bitter flavour was disliked
by many. Ale and beer were drunk with all meals, they were served at feasts and on special
occasions. In towns ale and beer were mostly purchased and the large number of brewers
suggests high levels of their consumption. Ale znane było na Wyspach Brytyjskich od wieków. Celtowie produkowali wywar podobny
do owsianki z dodatkiem różnych ziół. Anglosasi z kolei warzyli wiele rodzajów ale, i wiele
z angielskich terminów używanych w piwowarstwie pochodzi z ich języka. Napój ten
odgrywał również istotną rolę w życiu codziennym w Normańskiej Brytanii aż do czasów
Tudorów, kiedy to zaczął konkurować z piwem. Oba były w Średniowieczu i wczesnym
Renesansie napojami najczęściej spożywanymi, zarówno przez bogatych jak i biednych,
dorosłych i dzieci. W domach szlacheckich warzenie piwa należało do zwykłych czynności
gospodarskich, a warzelnia była kluczowym budynkiem na terenie posiadłości. Oba napoje
warzono w podobny sposób, jedynie do piwa dodawano chmiel. Początkowo nieufnie
traktowano dodatek chmielu, którego gorzki smak wielu nie przypadł do gustu. Ale i piwo
podawano do wszystkich posiłków, również w czasie uczt i z okazji uroczystości. W miastach
piwo i ale najczęściej kupowano od producentów: ogromna ilość browarów sugeruje, że
poziom spożycia tych napojów był wysoki.