• polski
    • English
  • polski 
    • polski
    • English
  • Zaloguj
Zobacz pozycję 
  •   Strona główna Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej
  • Czasopisma Naukowe
  • Annales Academiae/Universitatis Paedagogicae Cracoviensis
  • Studia Anglica
  • 2013, Studia Anglica 3
  • Zobacz pozycję
  •   Strona główna Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej
  • Czasopisma Naukowe
  • Annales Academiae/Universitatis Paedagogicae Cracoviensis
  • Studia Anglica
  • 2013, Studia Anglica 3
  • Zobacz pozycję
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ale and beer as staple drinks in medieval and early modern England

Thumbnail
Oglądaj/Otwórz
Ale and beer as staple drinks... (408.1KB)
Autor:
Kuropatnicki, Andrzej K.
Źródło: Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. 136, Studia Anglica 3 (2013), s. [142]-157
Język: en
Data: 2013
Metadata
Pokaż pełny rekord
Streszczenie
Ale has been known in Britain for ages. The Celts produced a porridge-like concoction with various herbs added. The Anglo-Saxons brewed a variety of ales and many of the English terms used in brewing are of Anglo-Saxon origin. Ale played a vital role in the life of Norman Britain up to the Tudor times when it started to compete with beer. Ale together with beer was the most commonly consumed beverage in the Middle Ages and in early modern times. They were drunk by the affluent and the poor, by adults and also by children. In nobleman’s household brewing was a home based activity and a brewhouse was essential part of his house. Both beverages were brewed in the same way, the only exception being hops added to beer. At first hops were looked at with suspicion because their bitter flavour was disliked by many. Ale and beer were drunk with all meals, they were served at feasts and on special occasions. In towns ale and beer were mostly purchased and the large number of brewers suggests high levels of their consumption.
 
Ale znane było na Wyspach Brytyjskich od wieków. Celtowie produkowali wywar podobny do owsianki z dodatkiem różnych ziół. Anglosasi z kolei warzyli wiele rodzajów ale, i wiele z angielskich terminów używanych w piwowarstwie pochodzi z ich języka. Napój ten odgrywał również istotną rolę w życiu codziennym w Normańskiej Brytanii aż do czasów Tudorów, kiedy to zaczął konkurować z piwem. Oba były w Średniowieczu i wczesnym Renesansie napojami najczęściej spożywanymi, zarówno przez bogatych jak i biednych, dorosłych i dzieci. W domach szlacheckich warzenie piwa należało do zwykłych czynności gospodarskich, a warzelnia była kluczowym budynkiem na terenie posiadłości. Oba napoje warzono w podobny sposób, jedynie do piwa dodawano chmiel. Początkowo nieufnie traktowano dodatek chmielu, którego gorzki smak wielu nie przypadł do gustu. Ale i piwo podawano do wszystkich posiłków, również w czasie uczt i z okazji uroczystości. W miastach piwo i ale najczęściej kupowano od producentów: ogromna ilość browarów sugeruje, że poziom spożycia tych napojów był wysoki.
 
URI
http://hdl.handle.net/11716/13694
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
  • 2013, Studia Anglica 3
  • Artykuły naukowe (WF)

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontakt z nami | Wyślij uwagi

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image
 

 

Przeglądaj

Całe RepozytoriumZbiory i kolekcje Daty wydaniaAutorzyTytułyTematyTa kolekcjaDaty wydaniaAutorzyTytułyTematy

Moje konto

Zaloguj

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontakt z nami | Wyślij uwagi

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image