Zależność zawartości metali ciężkich i aktywności wybranych enzymów pomiędzy organizmem pszczoły a produktami pszczelimi
Autor:
Kuczkowska-Kuźniar, Anna
Promotor:
Formicki, Grzegorz
Język: pl
Słowa kluczowe:
pszczoła miodnametale ciężkie
antyoksydanty
produkty pszczele
biomonitoring
honey bee
heavy metals
antioxidants
bee products
Data: 2014
Metadata
Pokaż pełny rekordOpis:
Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Wydział Geograficzno-Biologiczny. Praca doktorska wykonana w Zakładzie Zoologii Kręgowców i Biologii Człowieka Instytutu Biologii Uniwersytetu Pedagogicznego. Promotor: dr hab. Grzegorz Formicki, prof. UP.Streszczenie
Celem badań było określenie stężenia Hg, Cd, Pb, Zn, Cu, Mg, Fe, Ca, glutationu zredukowanego (GSH) oraz aktywności katalazy (CAT) u pszczoły miodnej (Apis melifera) oraz w produktach pszczelich. Materiał do badań pochodził z 8 pasiek znajdujących się na terenie ośmiu gmin zlokalizowanych południowej Polsce. W wyniku przeprowadzonych badań można stwierdzić, iż produkty pszczele wytworzone na wiosnę zawierają mniej metali szkodliwych niż produkty wytwarzane przez te owady w okresie letnim. Pszczoły i produkty pszczele różniły się między sobą pod względem zawartości toksycznych pierwiastków, z tego powodu można sądzić, że skuteczny monitoring można prowadzić jedynie przy użyciu wszystkich produktów pszczelich. Najmniej zanieczyszczonym produktem pszczelim jest miód, który zarówno latem jak i wiosną zawierał najmniej metali ciężkich spośród wszystkich badanych produktów pszczelich. Miód jest bogaty w antyoksydanty, pozwalające zwiększać odporność człowieka. Szczególnie wysoką aktywność katalazy obserwowałam w miodach pochodzących z Rudawki oraz Luborzycy, natomiast najwyższe stężenie zredukowanego glutationu odnotowałam w miodach pochodzących z Rudawki oraz Podszkla. The aim of this study was to determine the concentration of Hg, Cd, Pb, Zn, Cu, Mg, Fe, Ca, glutathione (GSH) and catalase (CAT) activity in honeybees (Apis melifera) and in bees’ products. The test material came from eight apiaries found in the areas of eight townships located in southern Poland: As a result of the study, it can be concluded that bee products produced in the spring contain fewer heavy metals than those produced by these insects in the summer. Bees and bee products differed from one another in terms of the content of toxic elements, based on which it can be assumed that effective monitoring can be carried out only in the use of all bee products. The least contaminated bee product is honey, which contained fewer heavy metals in both spring and summer out of all the tested bee products. Honey is content many antioxidants, boosting the immune system. I observed particularly high rates of catalase activity in honey from Rudawka and Luborzyca, while the highest amount of glutathione was observed in honey from Rudawka and Podszkle.