Strukturalno-funkcjonalne modyfikacje membran komórek pszenicy w układach naturalnych i modelowych w warunkach stresu oksydacyjnego wywoływanego działaniem mykotoksyny (zearalenonu)
Oglądaj/ Otwórz
Autor:
Dyba, Barbara
Promotor:
Filek, Maria
Rudolphi-Skórka, Elżbieta
Język: pl
Słowa kluczowe:
technika Langmuirazearalenon
membrany lipidowe
stres oksydacyjny
brassinosteroidy
Langmuir technique
zearalenone
lipid membranes
oxidative stress
brassionosteroids
Data: 2019-07-10
Metadata
Pokaż pełny rekordOpis:
Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Wydział Geograficzno-Biologiczny. Instytut Biologii. Zakład Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii. Rozprawa doktorska - promotor: prof. dr hab. Maria Filek, promotor wspomagający: dr Elżbieta Rudolphi-Skórska.Streszczenie
Celem prowadzonych eksperymentów było zbadanie różnic w etapach mechanizmu stresogennego wpływu ZEA na komórki
odmiany tolerancyjnej i wrażliwej pszenicy, poprzez wyznaczenie parametrów biochemicznych i fizykochemicznych,
określających intensywność działania stresu. Jako potencjalny czynnik protekcyjny (w stosunku do ZEA) testowano
brassinosteroid (24-epibrassinolid).
Uzyskane wyniki potwierdzają, że obecność ZEA wywołuje stres oksydacyjny w komórkach pszenicy, w którego mechanizm
włączone jest generowanie reaktywnych form tlenu. W mechanizmy protekcyjne włączone są zarówno enzymatyczne, jak i
nieenzymatyczne antyoksydanty, a także zapewnienie odpowiednich warunków osmotycznych w komórkach. Zróżnicowanie
pomiędzy odmianą tolerancyjną i wrażliwą, wynikające z różnic w składzie i strukturze membran warunkuje większą
akumulację tej mykotoksyny w komórkach odmiany wrażliwej, co może być przyczyną wystąpienia większych efektów
stresogennych u tej odmiany. 24-epibrassinolid zastosowany w stężeniach hormonalnych zmniejsza wnikanie ZEA do
komórek, obniżając stresogenne efekty tej mykotoksyny.
Może być zatem wykorzystany jako nieinwazyjna substancja w ochronie roślin przeciw ZEA. The aim of the experiments was to investigate the differences in the stages of the stressful mechanism of
zearalenone action on tolerant and sensitive wheat cells, by determining the biochemical and physicochemical
parameters that determine the intensity of stress. The obtained results confirm that the presence of zearalenone
induces oxidative stress generating reactive oxygen species in wheat cells. The differentiation between the
tolerant and sensitive varieties, resulting from differences in the composition and structure of membranes,
determines a greater accumulation of this mycotoxin in the cells of the sensitive variety. The protection
mechanisms include both enzymatic and non-enzymatic antioxidants, as well as the provision of appropriate osmotic
conditions in the cells. 24-epibrassinolide applied in hormonal concentrations limits the penetration of
zearalenone into cells, reducing the stressful effects of this mycotoxin. It can therefore be used as a non-
invasive substance in plant protection against zearalenone.