• polski
    • English
  • English 
    • polski
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Czasopisma Naukowe
  • Rocznik Naukowo-Dydaktyczny
  • Rocznik Naukowo-Dydaktyczny. Prace Fizjologiczne
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Czasopisma Naukowe
  • Rocznik Naukowo-Dydaktyczny
  • Rocznik Naukowo-Dydaktyczny. Prace Fizjologiczne
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Zaburzenia w metabolizmie węglowodanowym u myszy po dootrzewnowym podaniu lektyny z zarodków pszennych (WGA)

Thumbnail
View/Open
Zaburzenia w metabolizmie... (597.8Kb)
Author:
Zaremba, Stanisław
Banach, Maria
Pierściński, Andrzej
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-citation: Rocznik Naukowo-Dydaktyczny. 1997, Z. 187, Prace Fizjologiczne 5, s. 163-173
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-iso: pl
Date: 1997
Metadata
Show full item record
Description:
Dokument cyfrowy wytworzony, opracowany, opublikowany oraz finansowany w ramach programu "Społeczna Odpowiedzialność Nauki" - modułu "Wsparcie dla bibliotek naukowych" przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w projekcie nr rej. SONB/SP/465103/2020 pt. "Organizacja kolekcji czasopism naukowych w Repozytorium UP wraz z wykonaniem rekordów analitycznych".
Abstract
Lektynę z Triticum vulgaris (wheat germ agglutinin-WGÄ) podawano dootrzewnowo myszom w jednorazowej dawce 30 mg/kg wagi ciała. Poziom glukozy w krwi oraz glikogenu w wątrobie i mięśniach badano po upływie 6, 12, 24, 48, 72, 96, 120 oraz 144 godzin od momentu wprowadzenia WGA. Generalnie należy stwierdzić, że podawana lektyna znacznie zaburza gospodarkę węglowodanową w organizmie zwierzęcym, o czym świadczy znaczne obniżenie poziomu cukru w krwi oraz wątrobie i mięśniach już po upływie 12 godzin od jej wprowadzenia. Chwiejność poziomu glukozy oraz glikogenu wykazano u zwierząt wszystkich grup doświadczalnych, o czym świadczy występowanie minimum i maksimum koncentracji w badanych tkankach.
 
Lectin extracted from Triticum vulgaris (wheat germ agglutinin – WGA) was injected intraperitoneally to mice in a single dose of 30 mg per kg of body weight. The glucose content in the blood and the content of liver and muscle glycogen were determined 6, 12, 24, 48, 72, 96, 120 and 144 hrs after the WGA injection. It can be concluded that administration of lectin leads to a serious disturbances in sugar metabolism in the organism since it results in a significant drop in blood glucose and liver as well as muscle glycogen contents within 12 hrs of injection. A lability in glucose and glycogen contents was observed in all the experimental groups the proof of which were minimum and maximum of concentrations occuring in the investigated tissues.
 
URI
http://hdl.handle.net/11716/8183
Collections
  • Rocznik Naukowo-Dydaktyczny. Prace Fizjologiczne

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image