• polski
    • English
  • polski 
    • polski
    • English
  • Zaloguj
Zobacz pozycję 
  •   Strona główna Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej
  • Czasopisma Naukowe
  • Annales Academiae/Universitatis Paedagogicae Cracoviensis
  • Studia ad Didacticam Biologiae Pertinentia
  • 2013, Studia ad Didacticam Biologiae Pertinentia 3
  • Zobacz pozycję
  •   Strona główna Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej
  • Czasopisma Naukowe
  • Annales Academiae/Universitatis Paedagogicae Cracoviensis
  • Studia ad Didacticam Biologiae Pertinentia
  • 2013, Studia ad Didacticam Biologiae Pertinentia 3
  • Zobacz pozycję
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vitamins – Do we really need them?

Thumbnail
Oglądaj/Otwórz
Vitamins – Do we really... (1.335MB)
Autor:
Wąsek, Iwona
Źródło: Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. 150, Studia ad Didacticam Biologiae Pertinentia 3 (2013), s. [25]-34
Język: en
Słowa kluczowe:
vitamins
health
diet
Data: 2013
Metadata
Pokaż pełny rekord
Opis:
Dokument cyfrowy wytworzony, opracowany, opublikowany oraz finansowany w ramach programu "Społeczna Odpowiedzialność Nauki" - modułu "Wsparcie dla bibliotek naukowych" przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w projekcie nr rej. SONB/SP/465103/2020 pt. "Organizacja kolekcji czasopism naukowych w Repozytorium UP wraz z wykonaniem rekordów analitycznych".
Streszczenie
Vitamins are substances that the human body needs to grow and develop normally. We get vitamins from food, because the human organism either does not produce enough of them, or none at all. Your body can also make vitamins D and K and vitamin from B complex vitamins. The main sources of vitamins are: fruit, vegetables, meat. Vitamins are classified as either water-soluble or fat-soluble. Vitamins perform many roles in our body: they help shore up bones, heal wounds, and bolster the immune system. They also convert food into energy, and repair cellular damage. Insufficient amounts of vitamins in the diet may cause deficiency diseases such as night-blindness, beriberi, anaemia, scurvy, rickets, bleeding diathesis. However, a group of researchers are now saying that vitamins may be doing some people more harm than good when they are taken in higher doses than recommended. According to Dr. Edgar Miller (2005) from Johns Hopkins University, ‘High-dosage vitamin E supplementation may increase all-cause mortality’.
URI
http://hdl.handle.net/11716/8675
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
  • 2013, Studia ad Didacticam Biologiae Pertinentia 3

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontakt z nami | Wyślij uwagi

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image
 

 

Przeglądaj

Całe RepozytoriumZbiory i kolekcje Daty wydaniaAutorzyTytułyTematyTa kolekcjaDaty wydaniaAutorzyTytułyTematy

Moje konto

Zaloguj

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontakt z nami | Wyślij uwagi

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image