Jedzenie jako tekst kultury. Zarys problemu
Oglądaj/ Otwórz
Autor:
Skowronek, Bogusław
Źródło: Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. 114, Studia Historicolitteraria 12 (2012), s. [281]-289
Język: pl
Data: 2012
Metadata
Pokaż pełny rekordOpis:
Dokument cyfrowy wytworzony, opracowany, opublikowany oraz finansowany w ramach programu "Społeczna Odpowiedzialność Nauki" - modułu "Wsparcie dla bibliotek naukowych" przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w projekcie nr rej. SONB/SP/465103/2020 pt. "Organizacja kolekcji czasopism naukowych w Repozytorium UP wraz z wykonaniem rekordów analitycznych".Streszczenie
The article defines food as discursive text. The category comprises food items, the general
process of eating, the individual act of eating. The author discusses the problem by showing
how it functions in different fields of cultural studies, such as: anthropology, sexuality, power
and dominance, politics and the sacred.