• polski
    • English
  • English 
    • polski
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Serie Wydawnicze
  • Prace Monograficzne
  • Prace Monograficzne - Akademia Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Serie Wydawnicze
  • Prace Monograficzne
  • Prace Monograficzne - Akademia Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Wpływ czynników chemicznych i fizycznych na zawartość glutationu zredukowanego (GSH) i utlenionego (GSSG) w niektórych narządach Rana esculenta L. w okresie zimowania

Thumbnail
View/Open
Prace Monograficzne nr 237 (wydanie II poprawione i uzupełnione) (3.371Mb)
Author:
Dziubek, Karol
Publisher:
Wydawnictwo Naukowe Akademii Pedagogicznej, Kraków
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-isbn: 83-87513-19-9
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-issn: 0239-6025
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-iso: pl
Subject:
glutation
żaba wodna
hibernacja
cytologia
metabolizm
fizjologia
Date: 2000
Metadata
Show full item record
Description:
Wydanie II poprawione i uzupełnione
Abstract
Celem badań było określenie wpływu wieku, temperatury, insuliny, estru monoetylowego glutationu, allopurynolu, kwasu L-2-oksotiazol-idyno-4-karboksylowego, witaminy E, promieniowania UVA i etanolu na metabolizm glutationu u R. esculenta L. w okresie odrętwienia zimowego (grudzień, styczeń). Przeprowadzono 9 doświadczeń na 420 dojrzałych i 20 młodocianych samcach żaby wodnej {Rana esculenta L.). Zawartość GSH oraz GSSG oznaczano w mózgu, wątrobie, nerkach, sercu i skórze żab, natomiast glukozę w osoczu krwi. Stwierdzono, że wraz z wiekiem istnieje ujemna korelacja między zawartością GSH i GSSG. Podwyższona temperatura wywołuje efekt odwrotny. Po iniekcji insuliny wykazano wyraźny spadek ilości glukozy w surowicy krwi i równoczesny wzrost zawartości GSH. Podobne zmiany odnośnie zawartości GSH stwierdzono po podaniu estru monoetylowego glutationu. Równie korzystnie na metabolizm GSH wpływa prekursor cysteiny kwas L-2-oksotiazolidyno-4-karboksylowy oraz witamina E. Związki te są szczególnie interesujące, ponieważ niezależnie od temperatury obniżają zawartość GSSG i wartość stosunku GSSG/GSH, stosunku będącego wskaźnikiem wielkości stresu oksydacyjnego. Naświetlanie żab UVA spowodowało statystycznie istotny spadek ilości GSH i równoczesny wzrost zawartości GSSG oraz wartości stosunku GSSG/GSH. Dane te sugerują istotną rolę GSH w ochronie żab przed tego typu promieniowaniem. Podobnie jak promieniowanie UVA również etanol wywołał silny stres oksydacyjny, którego miarą był wzrost ilości GSSG i wzrost wartości stosunku GSSG/GSH. Generalnie wykazano, że u płazów w okresie odrętwienia zimowego zawartość GSH i GSSG oraz wartość stosunku GSSG/GSH jest zmienna i zależy od wieku żab, temperatury, iniekcji insuliny, dostępności substratów budujących cząsteczkę GSH (estru monoetylowego glutationu, OTZ), antyoksydantów (allopurynolu, witaminy E) oraz czynników indukujących generowanie RFT (UVA, etanolu).
URI
http://hdl.handle.net/11716/1800
Collections
  • Monografie / Rozdziały (WGB)
  • Prace Monograficzne - Akademia Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Pedagogicznego została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback

Deklaracja dostępności
Theme by 
Atmire NV
Logo
Budowa Repozytorium Uniwersytetu Pedagogicznego została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

Image