Edukacja ekologiczna i prozdrowotna
View/ Open
Author:
Sobczyk, Wiktoria
Publisher:
Wydawnictwo Naukowe Akademii Pedagogicznej, Kraków
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-isbn: 83-7271-041-4
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-issn: 0239-6025
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-iso: pl
Subject:
ekologiaedukacja ekologiczna formalna i nieformalna
świadomość ekologiczna
bezpieczna żywność
zdrowy styl życia
Date: 2000
Metadata
Show full item recordAbstract
Nowoczesne metody dydaktyczne akcentują potrzebę wszechstronnego, interdyscyplinarnego kształcenia. Aby nauczać o
środowisku naturalnym, o wpływach antropogenicznych na jego elementy, nauczyciel powinien posiąść szeroką wiedzę
merytoryczną i kształtować umiejętności wychowawcze. Edukacja ekologiczna winna przede wszystkim kształtować
postawę emocjonalną, uczuciową ucznia, winna dotrzeć do duchowej sfery słuchacza. Najlepsze wyniki osiąga się, gdy
uczeń poznaje „ procesy wartościowania zjawisk zachodzących w przyrodzie i etycznego postępowania w środowisku.
Niesie to nadzieję na sukces, na to, że uczniowie w przyszłości będą kierować się tymi właśnie wartościami, będą
aktywnie uczestniczyć w działaniach na rzecz kształtowania i ochrony środowiska.
Proponowane w niniejszej publikacji formy edukacji ekologicznej, szczególnie w zakresie i żywienia, mogą i powinny
być wykorzystane przez pedagogów w pracy dydaktycznej i wychowawczej.
Edukacja ekologiczna obejmująca procesy kształcenia i wychowania odgrywa we współczesnym szkolnictwie ważną
funkcję. Efekty ekologicznej działalności edukacyjnej widoczne są w wielu sytuacjach życiowych - zarówno wśród
ludzi młodych, jak i dorosłych. W niniejszej monografii opisałam formalne i nieformalne metody ekologicznego
nauczania i wychowania, szczególnie w zakresie edukacji prozdrowotnej. Podkreśliłam, iż specyficzna i delikatna
natura problematyki ochrony środowiska stawia przed pedagogiem i wychowawcą wielkie wymagania w procesie nauczania
i kształtowania osobowości proekologicznych. W szczególności nauczyciel techniki powinien umieć przystosowywać się
do nowych realiów, do ciągle zmieniających się systemów edukacyjnych „ w szkole. Od pedagoga wymaga się
interdyscyplinarnego przygotowania w zakresie wiedzy merytorycznej i metodycznej oraz wszechstronnych umiejętności
korzystania ze środków dydaktycznych. Świadomość ekologiczna nauczyciela oraz twórcze podejście do procesu
nauczania sprzyjają efektywności edukacji, przyczyniają się do kształtowania właściwych relacji człowieka ze
środowiskiem.
W publikacji wskazałam na rolę edukacji ekologicznej społeczeństwa w zakresie bezpiecznej żywności i zdrowego
żywienia. Zaznaczyłam, że powszechna edukacja i tych najmłodszych, i dorosłych może funkcjonować we wszystkich
organizacjach i placówkach, a jej proste i atrakcyjne formy mogą dawać rewelacyjne rezultaty.
Na podstawie wyników badań sondażowych w kilku krajach europejskich (Francja, Belgia, Polska) oceniłam stan wiedzy
na temat źródeł migracji substancji obcych do żywności oraz świadomość agroekologiczną wybranych grup
społeczeństwa. Ponadto zauważyłam, że Polacy są żywo zainteresowani problematyką produkcji i zakupu bezpiecznej
żywności. Chętnie wzięliby udział w programie edukacji ekologicznej, gdyby tylko taki program został stworzony.