dc.description.abstract | Celem badań było określenie wpływu wieku, temperatury, insuliny, estru
monoetylowego glutationu, allopurynolu, kwasu L-2-oksotiazol-idyno-4-karboksylowego,
witaminy E, promieniowania UVA i etanolu na metabolizm glutationu
u R. esculenta L. w okresie odrętwienia zimowego (grudzień, styczeń).
Przeprowadzono 9 doświadczeń na 420 dojrzałych i 20 młodocianych samcach
żaby wodnej {Rana esculenta L.). Zawartość GSH oraz GSSG oznaczano w mózgu,
wątrobie, nerkach, sercu i skórze żab, natomiast glukozę w osoczu krwi.
Stwierdzono, że wraz z wiekiem istnieje ujemna korelacja między zawartością
GSH i GSSG. Podwyższona temperatura wywołuje efekt odwrotny. Po
iniekcji insuliny wykazano wyraźny spadek ilości glukozy w surowicy krwi
i równoczesny wzrost zawartości GSH. Podobne zmiany odnośnie zawartości
GSH stwierdzono po podaniu estru monoetylowego glutationu.
Równie korzystnie na metabolizm GSH wpływa prekursor cysteiny kwas
L-2-oksotiazolidyno-4-karboksylowy oraz witamina E. Związki te są szczególnie
interesujące, ponieważ niezależnie od temperatury obniżają zawartość GSSG
i wartość stosunku GSSG/GSH, stosunku będącego wskaźnikiem wielkości stresu
oksydacyjnego.
Naświetlanie żab UVA spowodowało statystycznie istotny spadek ilości
GSH i równoczesny wzrost zawartości GSSG oraz wartości stosunku
GSSG/GSH. Dane te sugerują istotną rolę GSH w ochronie żab przed tego typu
promieniowaniem.
Podobnie jak promieniowanie UVA również etanol wywołał silny stres
oksydacyjny, którego miarą był wzrost ilości GSSG i wzrost wartości stosunku
GSSG/GSH.
Generalnie wykazano, że u płazów w okresie odrętwienia zimowego zawartość
GSH i GSSG oraz wartość stosunku GSSG/GSH jest zmienna
i zależy od wieku żab, temperatury, iniekcji insuliny, dostępności substratów budujących
cząsteczkę GSH (estru monoetylowego glutationu, OTZ), antyoksydantów
(allopurynolu, witaminy E) oraz czynników indukujących generowanie
RFT (UVA, etanolu). | pl_PL |