Substancje obce w żywności : żywność bezpieczna
Oglądaj/ Otwórz
Autor:
Sobczyk, Wiktoria
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe Akademii Pedagogicznej, Kraków
ISBN: 83-7271-041-4
ISSN: 0239-6025
Język: pl
Słowa kluczowe:
ekologiabezpieczna żywność
chemiczne i mikrobiologiczne skażenia żywności
pestycydy
nawozy sztuczne
rolnictwo ekologiczne
edukacja ekologiczna (ekoedukacja)
świadomość ekologiczna
Data: 2000
Metadata
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Człowiek dbający o zachowanie przyrody nie powinien zapominać
o sobie, o trosce o swoje zdrowie i o dobrą kondycję. Czynny wypoczynek,
sport, zabawa ruchowa - wszystko to sprzyja zachowaniu dobrego stanu
fizycznego. Pamiętać należy także o sposobach żywienia i o jakości produktów
spożywczych, które konsumujemy. Wszak pokarm jest czynnikiem
ekologicznym, oddziałującym na nasz organizm bardzo silnie. Nie trzeba
czytać fachowej literatury, aby przekonać się, że nasz sposób odżywiania
jest fatalny! Jemy szybko, nerwowo, nieregularnie, nie wspominając już
o nieprawidłowym doborze produktów spożywczych w posiłkach.
W końcu XX wieku powszechność chorób układu pokarmowego i trawiennego
nie budzi u nikogo zdziwienia. Jest to zjawisko tak oczywiste, że
koniecznie należy zadać pytanie: dlaczego tak się dzieje? Wszak postęp
nauk medycznych jest zadziwiający, rośnie stopa życiowa, a ludzie ciągle
chorują. Wydaje się, że kluczem do tej zagadki jest niedoinformowanie
społeczeństwa o tym, co szkodzi, a co jest korzystne dla zdrowia. Zwykle
wszystko zaczyna się od pożywienia, a trzeba wiedzieć, że aż 74% zanieczyszczeń
przedostaje się do organizmu człowieka drogą pokarmową.
Sposób odżywiania się to jedno, a jakość konsumowanych produktów to
sprawa zupełnie inna. Rzadko zastanawiamy się, jaki jest stan sanitarny
żywności, jakie zanieczyszczenia kumulują się w produktach spożywczych.
Nie wiemy też, jak ustrzec się przed zatrutą żywnością. Nieskażona żywność
stanowi warunek zachowania zdrowia i prawidłowego rozwoju społeczeństwa.
Tu pozwolę sobie przytoczyć słowa S.K. Wiąckowskiego: „Od ludzi,
którzy sprzedają leki w aptekach, wymagamy wyższych studiów, ale od
osób, które najczęściej przygotowują nasze posiłki, nie wymagamy żadnych
kwalifikacji, byle przygotowywały je szybko i smacznie" [1991, s. 159-164].
Dlaczego tak wiele się mówi o skażeniach żywności? Otóż sposób odżywiania
i styl życia w głównej mierze decydują o kondycji zdrowotnej
człowieka. Wiele groźnych chorób ma swoje podłoże w niewłaściwych
dietach i nieracjonalnym odżywianiu. Powszechnie mówi się, że lepiej jest
zapobiegać chorobom, niż je leczyć. Ale żeby zastosować profilaktykę,
trzeba znać przyczynę: poznać źródła i drogi migracji substancji obcych do
żywności. Dobrze jest umieć zastosować sposoby eliminacji toksycznych
substancji z produktów spożywczych. Musimy zadbać o własne zdrowie,
a podstawą tego jest wiedza i wysoka świadomość ekologiczna. Wysoka -
nie znaczy uniwersytecka, lecz powszechna, użyteczna. Świadomość
i znajomość tego, co służy naszemu zdrowiu, a co zagraża. Tu zaczyna się
problem: czy wiemy, co jemy?
Produkty spożywcze mogą ulec zanieczyszczeniu z różnych źródeł:
z otaczającego środowiska, podczas procesów produkcji, przetwarzania,
magazynowania, dystrybucji. Skażenie żywności może nastąpić w sposób
przypadkowy lub celowy - poprzez wprowadzenie substancji dodatkowych,
poprawiających cechy organoleptyczne produktu. Tak więc substancjami
obcymi w żywności mogą być zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne,
fizyczne oraz dozwolone (lub niedozwolone) substancje dodatkowe.
Ich zastosowanie w środkach spożywczych, używkach lub na ich powierzchni
podlega surowym przepisom dotyczącym rodzaju i ilości. Nie
mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzkiego ani powodować zmian organoleptycznych
artykułów w stopniu uniemożliwiającym ich spożycie.
Celem monografii jest scharakteryzowanie źródeł migracji zanieczyszczeń
do żywności, zarówno w trakcie jej produkcji, jak też przetwarzania,
magazynowania i transportu. Tematyka ta zainteresowała mnie już dawno.
Na własnym przykładzie przekonujemy się, że nie zawsze wiemy, co spożywamy,
nie zastanawiamy się nad jakością produktów spożywczych. Poznanie
metod zapobiegania skażeniom jest istotnym czynnikiem dbałości
o własne zdrowie.