Bionomia i produktywność larw Pamphilius vafer (L.), Cimbex connata (Schr.), Monosoma pulverata (Retz.), (Hymenoptera, Symphyta)
View/ Open
Author:
Pieronek, Barbara
Publisher:
Wydawnictwo Naukowe Wyższej Szkoły Pedagogicznej, Kraków
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-issn: 0239-6025
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-iso: pl
Date: 1981
Metadata
Show full item recordAbstract
Przedmiotem badań tej pracy były larwy trzech gatunków
rośliniarek: Pamphilius vafer /L./ Cimbex connata /Schr./ i Monosoma
pulverata /Retz./, żyjące na olszy /Alnus Mull./. W doborze
gatunków kierowano się z jednej strony odmiennością ich biologii
i zachowań, z drugiej różnicą w rozmiarach ciała i zapotrzebowaniu
na pokarm, jako czynnikach mających istotny wpływ na wielkość
produkcji larwalnej. Nieobojętnym w wyborze był ponadto
fakt, że P.vafer, C.connata i M.pulverata należą do gatunków pospolicie
występujących.
Wytypowane gatunki różnią się stanowiskiem systematycznym,
bowiem każdy z nich wchodzi w skład innej rodziny; - P.vafer do
Pamphilliidae, C.connata do Cimbicidae, a M.pulverata do Tenthredinidae,
podrodziny Blennocampinae. Na pozycję systematyczną rzutują
cechy morfologiczno-biologiczne, określające swoisty charakter
każdego z trzech omawianych gatunków. Z punktu widzenia filogenetycznego
P.vafer jest przedstawicielem pierwotnej grupy Orthandria,
gdy C.connata i M.pulverata należą do Strophandria; przy
czym rodzina Cimbicidae jest pierwotniejsza w stosunku do Tenthredinidae.
W oparciu o wcześniej opracowane zagadnienia związane z morfologią, biologią i behawiorem /Pieronek 1978, 1979a,
1979b, 1980/, postanowiono zająć się zależnościami pokarmowymi oraz
oceną produkcji i bioenergetyką larw wymienionych gatunków, celem
określenia ich udziału w krążeniu materii.
Wcześniejsze zbadanie bionomii i morfologii tych gatunków
było niezbędne z powodu braku w literaturze pełniejszych danych
z tego zakresu, a przy potrzebie uwzględnienia w badaniach ekologicznych.
W zakresie badań nad produkcją i bioenergetyką, do bezpośrednich
pomiarów wytypowano trzy wielkości; 1) ilość spożytego
pokarmu, czyli konsumpcję (C), 2) ilość wydalanych fekaliów
(F), oraz 3) biomasę tj. produkcję (P). Pośrednio natomiast,
określano asymilację (A) i koszty metabolizmu (R). Za miarę
wielkości mierzonych przyjęto suchą masę, którą po spaleniu, wyrażano
w kaloriach (cal), uznając, że jest to najbardziej porównywalna
miara produkcji. Postanowiono ponadto zbadać wpływ rodzaju
pokarmu na konsumpcję, wydalanie i produkcję, stosując jako
dietę, dwa rodzaje pokarmów, tj. liście olszy czarnej [Alnus
glutinosa ( L.) Gaertn.] i szarej [Alnus incana (L.) Mnch.].