Символика и обрядовые функции неполноценной пищи в русской культурно-языковой традиции (на славянском фоне)
Oglądaj/ Otwórz
Autor:
Пьянкова, Ксения Викторовна
Źródło: Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. 90, Studia Russologica 4 (2011), s. [178]-186
Język: ru
Data: 2011
Metadata
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Pokarm, który nie odpowiada standardom smakowym i nie nadaje się do przyrządzania
potraw, ma symboliczny status w słowiańskiej kulturze ludowej. W przypadkach odrzucenia,
kpiny, osądzenia, podanie go służy jako eufemizm zastępujący słowo (np. gospodarze mogą
podać ciasto bez nadzienia lub suchą skórkę chleba). Liche jedzenie i jego nazwy mogą mieć
erotyczne konotacje, a konsumpcja zaś tego rodzaju jedzenia w powiązaniu z pewnymi
fizycznymi cierpieniami może być symbolicznie interpretowana jako znak zadośćuczynienia
za winy lub współczucia z czyimś cierpieniem. Są ślady rytualnego przypisania niejadalności
potrawom (przy uroczystościach weselnych) i podstawiania niedobrego jedzenia w miejsce
dobrego (w baśniach, obrzędowych zabawach).