dc.contributor.author | Пьянкова, Ксения Викторовна | ru |
dc.date.accessioned | 2022-12-16T07:06:46Z | |
dc.date.available | 2022-12-16T07:06:46Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.citation | Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. 90, Studia Russologica 4 (2011), s. [178]-186 | pl |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11716/11616 | |
dc.description.abstract | Pokarm, który nie odpowiada standardom smakowym i nie nadaje się do przyrządzania
potraw, ma symboliczny status w słowiańskiej kulturze ludowej. W przypadkach odrzucenia,
kpiny, osądzenia, podanie go służy jako eufemizm zastępujący słowo (np. gospodarze mogą
podać ciasto bez nadzienia lub suchą skórkę chleba). Liche jedzenie i jego nazwy mogą mieć
erotyczne konotacje, a konsumpcja zaś tego rodzaju jedzenia w powiązaniu z pewnymi
fizycznymi cierpieniami może być symbolicznie interpretowana jako znak zadośćuczynienia
za winy lub współczucia z czyimś cierpieniem. Są ślady rytualnego przypisania niejadalności
potrawom (przy uroczystościach weselnych) i podstawiania niedobrego jedzenia w miejsce
dobrego (w baśniach, obrzędowych zabawach). | pl |
dc.language.iso | ru | pl |
dc.title | Символика и обрядовые функции неполноценной пищи в русской культурно-языковой традиции (на славянском фоне) | ru |
dc.title.alternative | Symbolika i obrzędowe funkcje niepełnowartościowego pokarmu w rosyjskiej tradycji kulturowo-językowej (na tle słowiańskim) | pl |
dc.type | Article | pl |