Związek przemysłu spożywczego z rolniczą bazą surowcową województw przemyskiego i zamojskiego
Autor:
Fedan, Roman
Promotor:
Pakuła, Lech
Język: pl
Słowa kluczowe:
przemysł spożywczyrolnictwo
województwo przemyskie
województwo zamojskie
Data: 1987
Metadata
Pokaż pełny rekordOpis:
Wyższa Szkoła Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Wydział Geograficzno-Biologiczny. Instytut Geografii - Zakład Geografii Ekonomicznej. Praca doktorska została napisana w Zakładzie Geografii Ekonomicznej Wyższej Szkoły Pedagogicznej pod kierunkiem Pana Prof. dr hab. Lecha Pakuły.Streszczenie
Przedmiotem pracy jest cała sfera produkcyjna rolnictwa z jego przestrzennymi uwarunkowaniami i efektywnością
poprzez organizację skupu aż do zagospodarowania, czyli przetworzenia wybranych surowców. W zakresie przetwórstwa
autor główną uwagę skupił na dominujących w badanym obszarze czterech branżach przemysłu, a to: mleczarskim,
mięsnym, cukrowniczym i młynarskim.
Celem podjętych badań jest analiza i ocena związków przemysłu rolno-spożywczego z rolniczą bazą surowcową, a także
ukazanie proporcji i kształtowania się bilansu rynku produkcji rolniczej i gospodarki żywnościowej województwa
przemyskiego i zamojskiego.