Wpływ opóźnionego zasiedlania budynków pisklętami i zróżnicowanej temperatury odchowu na reakcję fizjologiczną, produkcyjną i behawioralną kurcząt brojlerów
View/ Open
Author:
Muchacka, Renata
Publisher:
Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego, Kraków
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-isbn: 978-83-7271-913-3
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-issn: 0239-6025
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-iso: pl
Subject:
kurczakihodowla
doświadczenia
badania
Date: 2015
Metadata
Show full item recordAbstract
Podstawowym celem nowoczesnego drobiarstwa jest osiągnięcie maksymalnej wydajności nieśnej i mięsnej przy
minimalnych nakładach na produkcję. Producenci, chcąc zrealizować to zadanie, sięgają często po technologie, które
niestety mogą narażać zwierzęta na przebywanie w warunkach znacznie odbiegających od ich naturalnych potrzeb.
Tworzone wielkostadne systemy utrzymania drobiu nie zawsze są przyjazne dla ptaków, niekiedy ograniczają ich
instynkty czy normalne zachowania, przez co stają się przyczyną licznych stresów, zaburzeń w strefie emocjonalnej i
somatycznej oraz urazów i schorzeń.
Celem podjętych badań było określenie reakcji fizjologicznej, produkcyjnej oraz behawioralnej kurcząt brojlerów w
zależności od wieku piskląt w czasie zasiedlania w powiązaniu z różnymi warunkami termicznymi ich odchowu. Jego
realizacji służyło podjęcie zadań szczegółowych niższego rzędu, które miały na celu:
1. Określenie wpływu różnego wieku piskląt w czasie zasiedlania budynków na reakcję fizjologiczną, produkcyjną i
behawioralną kurcząt brojlerów.
2. Określenie wpływu krótkiego czasu zasiedlania budynków pisklętami i zróżnicowanej temperatury odchowu na reakcję
fizjologiczną, produkcyjną i behawioralną kurcząt brojlerów.
3. Określenie wpływu 24-godzinnego opóźnienia w zasiedlaniu budynków pisklętami i zróżnicowanej temperatury odchowu
na reakcję fizjologiczną, produkcyjną i behawioralną kurcząt brojlerów.
4. Określenie wpływu 48-godzinnego opóźnienia w zasiedlaniu budynków pisklętami i zróżnicowanej temperatury odchowu
na reakcję fizjologiczną, produkcyjną i behawioralną kurcząt brojlerów.