Skład mineralny i właściwości antyoksydacyjne mleka ludzkiego. Wybrane aspekty
View/ Open
Author:
Goc, Zofia
Publisher:
Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego, Kraków
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-isbn: 978-83-7271-884-6
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-issn: 0239-6025
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-iso: pl
Subject:
mleko ludzkiepierwiastki biogenne
rtęć
glutation zredukowany
dysmutaza ponadtlenkowa
peroksydaza glutationowa
reduktaza glutationowa
Date: 2014
Metadata
Show full item recordAbstract
Celem pracy było zbadanie wpływu faz laktacji, wieku kobiet oraz liczby przebytych ciąż na zawartość rtęci,
pierwiastków biogennych (sodu, potasu, magnezu, wapnia, cynku, miedzi i żelaza), glutationu zredukowanego oraz
aktywności enzymów antyoksydacyjnych (miedziowo-cynkowej dysmutazy ponadtlenkowej, peroksydazy glutationowej i
reduktazy glutationowej) w mleku ludzkim. Celem dodatkowym było określenie współzależności pomiędzy stężeniem
badanych metali oraz ich zawartością a glutationem zredukowanym i aktywnością enzymów antyoksydacyjnych w siarze i
mleku przejściowym. Materiał do badań stanowiły próbki mleka (n=300) pobrane od kobiet pochodzących z obszaru
województwa małopolskiego, będących w wieku od 20 do 37 lat. Próbki mleka zostały pobrane w dwóch fazach laktacji:
były to siara (pomiędzy 1. a 3. dniem po porodzie) oraz mleko przejściowe (pomiędzy 4. a 14. dniem). Biorąc pod
uwagę wiek kobiet oddających materiał do badań, zebrane próbki siary i mleka przejściowego podzielono na trzy grupy
wiekowe: 20–25 lat – I grupa wiekowa, 26–31 lat – II grupa wiekowa, 32–37 lat – III grupa wiekowa. Dodatkowo
dokonano podziału mleka pod względem liczby urodzonych przez kobietę dzieci na mleko pochodzące od pierworódek (1
dziecko) i mleko pochodzące od wieloródek (2 lub więcej dzieci). Pomiar zawartości pierwiastków biogennych (Na, K,
Ca, Mg, Zn, Cu, Fe) został przeprowadzony metodą płomieniowej atomowej spektrofotometrii absorpcyjnej (FAAS) przy
użyciu spektrofotometru Cole-Palmer model BUCK 200A. Analizę zawartości rtęci przeprowadzono metodą atomowej
spektrofotometrii absorpcyjnej techniką zimnych par (CVAAS) przy użyciu analizatora MA-2000. Oznaczanie poziomu
glutationu zredukowanego (GSH) przeprowadzono metodą Ellmana (1959). Ponadto w badanych próbkach mleka oznaczono
aktywność dysmutazy ponadtlenkowej (Cu/Zn-SOD), peroksydazy glutationowej (GPx) oraz reduktazy glutationowej (GR),
wykorzystując zestawy do analizy antyoksydantów firmy Randox (RANDOX Laboratories Ltd. United Kingdom). Uzyskane
wyniki poddano analizie statystycznej z wykorzystaniem testu t-Studenta i testu U Mann-Whitney’a przy użyciu
licencjonowanego programu Statistica 9,0 firmy Stat Soft. Wyniki przeprowadzonych badań ujawniły, że faza laktacji,
wiek kobiet oraz liczba urodzonych dzieci nie wpływają na zawartość sodu, potasu i miedzi w mleku ludzkim,
natomiast zawartość magnezu i żelaza jest zależna od fazy laktacji. Zawartość wapnia, podobnie jak zawartość cynku
w mleku kobiet, jest zależna od fazy laktacji i wieku kobiety. Ponadto czynnikiem istotnie wpływającym na zawartość
wapnia w mleku jest liczba urodzonych dzieci. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono występowanie rtęci we
wszystkich próbkach mleka i wykazano, że jej zawartość jest wyższa w mleku kobiet starszych w porównaniu z mlekiem
kobiet młodszych. Odnotowano, że aktywność Cu/Zn SOD i GSH-Px nie zmienia się w czasie laktacji i jest niezależna
od wieku kobiet oraz liczby urodzonych dzieci, natomiast zawartość glutationu zredukowanego i aktywność reduktazy
glutationowej w mleku zależy jedynie od fazy laktacji. Analiza korelacji pozwoliła stwierdzić występowanie zarówno
dodatnich, jak i ujemnych korelacji pomiędzy badanymi parametrami w próbkach siary i mleka przejściowego, które w
większości przypadków były korelacjami umiarkowanymi lub słabymi.
W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono dynamiczne zmiany składu jakościowego mleka w czasie laktacji zależne
od wieku i liczby przebytych ciąż.